PCR teszt: minden, amit tudni kell róla

PCR teszt: miért fontos, hogy teszteljünk?

Az enyhe tünetek vagy tünetmentes esetek egyre nagyobb számban fordulnak elő a jelenleg tartó új típusú koronavírus járvány alatt. Ez alapvetően azért veszélyes, mert azok az egyének, akik semmiféle tünetet nem tapasztalnak magukon, de elkapták a vírust, ugyanúgy fertőznek. Esetükben a karantén, önkéntes karantén hiánya miatt a potenciális fertőzöttek száma akár 40-nel nőhet emiatt. Ezt csakis aktív teszteléssel és a járványügyi előírások szigorú betartásával, társadalmi felelősségvállalással lehetséges. A PCR teszt csak egy az elérhető koronavírus tesztek közül, ám érzékenysége és pontossága miatt csak ez számít hivatalosan elfogadottnak. Ez a teszt képes kimutatni azt, fertőzöttek vagyunk-e a COVID-19 vírussal. Amennyiben igen, úgy kötelező karantén vár ránk a gyógyulási időre.

A rendelkezésünkre álló vírus-és antitest tesztek tehát nélkülözhetetlenek a pandémia kordában tartásához, azonban házi orvos csak akkor rendeli el, ha az egyén tényleges tüneteket tapasztal magán. A tünetmentes esetek kiszűrésére ilyen módon semmi esély nincs. Amennyiben mégis kíváncsiak vagyunk arra, átestünk-e már a víruson vagy magunkban hordozzuk-e, kérhetünk magán úton is tesztelést, amelyet több labor is végez országszerte. A megnövekedett esetszámok és a véges munkaerő miatt a kiértékelésre hosszabb időt kell ugyan várni, de PCR teszt esetében az eredmény 95%-os pontossággal megmondja a jelenlegi állapotunkat.

PCR teszt: hogyan működnek ezek a tesztek?

A SARS-CoV2 90 nanométer átmérőjű vírus, amely négy különböző fehérjéből és egy egyszálú RNS-ból épül fel. Utóbbi tartalmazza a vírus genetikai információit. A vírusok a megfelelő receptorokhoz kapcsolódva jutnak be a sejtekbe, ahol a fehérjeburkuk lebomlik és egy sokszorosító enzim segítségével újra generálják önmagukat. Az újonnan képződő vírusok közül vannak olyanok, amelyek nem rendelkeznek fehérjeburokkal. Ezek a szabad RNS-sek kerülnek a véráramba, garatba, illetve az orrváladékba. A PCR teszt ezeket a felhalmozódott RNS-ket képes detektálni. Ehhez azonban a tesztre jelentkező személynek a teszt előtt 8 órával tilos ételt és bizonyos italokat fogyasztania, fogat mosnia vagy szájöblítést végeznie. Vizet is csak mértékkel fogyaszthat a legszükségesebb esetben.  A cél az, hogy a nyálkahártya váladékának sűrűsége vagy összetétele ne változzon meg a tesztelés előtt. Erre a teszt pontossága miatt van szükség, ugyanis, ha nem tartjuk be ezeket az előírásokat fals negatív eredményre kell számítanunk. Ez fizetett teszt esetén kiváltképp kellemetlen, hiszen a laborok ilyen esetekben nem vállalják a felelősséget. Jogosan.

A PCR teszt az úgynevezett reverz transzkriptáz polimeráz láncreakció a vírus RNS-ét mutatja ki. Ez a teszt nem alkalmas arra, hogy megállapítsuk valakiről, hogy átesett-e a fertőzésen, de azt igen, hogy aktuálisan fertőzött és fertőző-e. Az RNS a vírus örökítő anyaga, amit már a tünetek megjelenése előtt ki lehet mutatni a személytől ment mintával. A mintát szakképzett egészségügyi dolgozók veszik a potenciális fertőzött orrából és garatjából. A mintát ezután professzionális laborba küldik, ahol kitenyésztés után, nagyjából 1-3 nap alatt születik eredmény, amelyet általában az ügyfélkapunkon vagy telefonon keresztül kapunk meg.

PCR teszt: mi történik, ha pozitív a tesztünk?

Amennyiben a PCR teszt kiértékelése pozitív, úgy a labornak tájékoztatnia kell a további teendőkről az érintettet. A pozitív teszt azt is jelenti, hogy az illetőnek legalább 10 napos karanténba kell vonulnia, hogy a tovább fertőzést lehetőségét kizárják. Ez az úgy nevezett hatósági karantén, ahol rendszeresen ellenőrzik, betartjuk-e az otthonmaradást. Ez nem csak egyéni, de közös érdekünk is, ezért fontos a fegyelem. Ezzel a helyzettel a lakosságnak együtt kell megbirkóznia, ezért jelenleg a társadalmi felelősségvállalásnak a szerepe kiemelten meghatározó. Amennyiben a házi orvos által elrendelt teszt lett pozitív, úgy a házi orvosnak mérlegelnie kell, mennyire súlyos a páciens állapota, illetve milyen rizikócsoportba tartozik. Ha enyhe tüneteke mutat, akkor házi karantént ír ki, de súlyosabb esetekben kórházi ellátást javasol, igényel. Bizonyos esetekben, ahol nem megoldható az otthoni tartózkodást, szintén kórházba szállítják az illetőt. A házi orvos az OMSZ-t értesíti a helyzetről, ahol kijelölik a területileg illetékes infektológiai osztályt vagy a COVID-19 betegek ellátására kijelölt intézményt, ahova átszállítják a pácienst.

PCR teszt: milyen eredmények születhetnek?

Az eredmény lehet negatív, pozitív vagy nem értékelhető. A negatív teszt azt jelenti, hogy a vírus örökítő anyaga nem mutatható ki a szervezetben, tehát 95%-os eséllyel nem vagyunk fertőzöttek. A pozitív eredmény értelemszerűen az ellenkezőjét jelenti. A teszt eredménye nem értékelhető abban az esetben, ha a minta sejt-szegény volt. Ebben az esetben érdemes megismételni. Fizetett tesztelés esetén ez azt jelenti, hogy újra ki kell fizetünk a PCR teszt árát.