Otthoni praktikák és ruhatisztító

ruhatisztító_pic2

Amikor a ruhatisztító a legjobb megoldás

Ahhoz, hogy az ember tudja, mikor érdemes tisztítóhoz fordulni saját ruhatisztítás helyett, először is, meg kell ismerkedni az otthoni tisztítási lehetőségekkel. Sajnos rá fogunk jönni, hogy számos olyan dolog van, amit meg kell tanulnunk, megértenünk, és még úgyis nehéz lehet megoldani néhány feladatot. Oda kell figyelnünk az anyag minőségére, a mosási és vasalási jelzésekre, és az egyes szennyeződések minőségére, illetve ezek kapcsolatára is. Ismerkedjünk meg tehát a legfontosabb dolgokkal, amelyeket tudni érdemes. 

A ruhatisztító előtt: amit otthon is meg lehet oldani

Számos olyan folt és szennyeződés lehet, amit az ember otthoni körülmények között is meg tud oldani, amit érdemes is lehet kihasználni, hogyha nem szeretnénk feleslegesen időt és energiát fektetni a mosodába. Nem is beszélve arról, hogy egyszerűbb foltok kihozásához általában nincs is szükség nagyobb összegű tisztítószerekre, hanem egyszerűen egy szappanos, meleg vizes áztatás is megteszi a dolgot. 

ruhatisztító_pic1

A ruhatisztító előtt tehát ezekkel a praktikákkal és szabályokkal kell megismerkednünk. Ehhez elsősorban a ruhákon található „Kresz-jelek” lehetnek segítséggel. A szimbólumok mosási és vasalási tanácsokat adnak, amelyeket mindenképpen érdemes megfogadni. Ezek közül a fontosabbak a csak kézi mosás jele, ami nem lesz nehezen felismerhető, gyakorlatilag egy lavórba lóg egy kéz, így még az is könnyen ki tudja találni ezt a jelet, aki nem ismeri a pontos jelentéseket. A kézi mosás legmagasabb hőmérséklete általában 40 fok. Hogyha egyáltalán nem tisztíthatunk egy anyagot vízzel, akkor ugyanez a kis lavór található áthúzva a cetlin. Ezek általában öltönyök, formális ruhák, esküvői és estélyi ruhák, illetve nagyon érzékeny anyagok. Ezek talán a legfontosabb darabok. 

Hogyha az ember jobban is meg szeretne ismerkedni a jelekkel, persze könnyen megtalálhatja őket az interneten. Hogy jobban eligazodjunk köztük, próbáljuk meg értelmezni őket, és akár ki is nyomtathatjuk egy lapon vagy lerajzolhatjuk azokat, és a fürdőszobában tárolva addig használhatjuk minden mosás és vasalás előtt, amíg természetessé nem válik a használatuk. 

Érdekes kérdés lehet, mit tudunk egy olyan ruhával kezdeni, amin gyakorlatilag minden jel át van húzva. Ez elvileg semmilyen módon nem tisztítható otthoni körülmények között, ekkor már mindenképpen egy ruhatisztító segítségére lesz szükségünk. A másik oka ennek az, hogy a gyártók nem szeretnének felelősséget vállalni az egyes meghibásodásokért, általában drágább darabokon, táskákon, kiegészítőkön fedezhetünk fel ilyen jeleket. Ezeknek a különböző anyagok ötvözete miatt lehet jelentősége. A táskák tisztítására mindig ügyelni kell, inkább próbáljunk meg egy általános jó állapotot megőrizni, mint hetente egyszer takarítani. 

Néhány otthoni tipp ruhatisztító választása előtt

Hogyha nem szeretnénk problémásabb darabokat sem a ruhatisztítóba vinni, akkor még mindig lehetnek különböző megoldások, amiket igénybe tudunk venni. Nem ajánlom azonban a kísérletezést. Sokszor próbálkoznak ecetes, szódabikarbónás módszerekkel vagy egyszerűen vasalással. Persze ezek közül lehet, hogy valamelyik beválik, azonban általában nem éri meg a próbálkozást, hogyha drága darabok épségét tesszük kockára. 

Amire azonban ilyen esetekben is oda tudunk figyelni, az az esetleges mosás hőfoka. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl meleg a víz, mert sok anyag képes akár a tizedére is összemenni a hőre. Esetleg jó ötlet lehet egy mosózsákot alkalmazni azoknál a daraboknál, amelyek kényesebbek, jobban fogják a színt. Így elkülönülnek a többi anyagtól, nem fognak érintkezni a színek, és a mosógép dobja sem fogja esetleg károsítani az anyagot. Azonban fontosnak tartom kiemelni, hogy még így sem érdemes semmilyen körülmények között kényesebb ruhadarabokat, öltönyt mosni. Ezeknek speciális kezelésre van szüksége, amihez mindenképpen szakemberre lesz szükség. Továbbá igénybe vehetjük az egyes mosógépeken található kímélő programokat, hogyha nem kifejezetten szennyezettek a ruhák, és nem végzünk kemény fizikai munkát, akkor akár a 30-40 fokos mosások is szóba jöhetnek. 

ruhatisztító_pic3

A ruhatisztítónál

A ruhatisztító azonban mindig hasznos segítsége lehet az embernek. Egy profi hely, ahol a ruháink és a ház körüli anyagok a legjobb kezekben vannak. Nem csak egyszerű mosásokat vállalnak, de vihetjük ide bio mosásra szoruló darabjainkat, ágyneműket, plüssállatokat, takarókat, függönyöket és terítőket is. Nem ritka az sem, hogy egy bizonyos nagyságig akár szőnyegekkel is foglalkoznak egy adott cégnél, erről érdemes lehet egy kicsit részletesebben is tájékozódni. 

A mosás mellett persze szárítanak, vasalnak is, egyes anyagoknál szóba jöhetnek javítási munkálatok, festések. Érdemes lehet megfontolni azt is, hogy több darabot összegyűjtve, esetleg futárral küldjük fel a kezelésre szoruló darabokat. Ilyenkor a ruhatisztító cég saját futárja elviszi a ruhákat, nekünk ki sem kell mozdulni az otthonunkból. Ez nem csak szoros munkaidővel rendelkező egyéneknek jó megoldás, sok kismama, nyugdíjas és mozgássérült is így tudja megoldani igazán hatékonyan a házimunkát. A ruhatisztító tehát sokszor nem csak a legjobb, hanem az egyetlen lehetőség is, hogy az ember élete sínen maradjon a mindennapok során is.