Miért válasszunk optikát?

Az optika számos lehetőséget rejt

A látás mindenki számára fontos. A mindennapi életünk legalapvetőbb feltétele, hogy lássuk a dolgokat. És nem csak látnunk kell azokat, hanem az is fontos, hogy élesen lássunk. A világ gyönyörű, de sok ember lemarad ennek a teljes mértékű megtapasztalásáról, mert ignorálja, vagy talán észre sem veszi, hogy nem kielégítő az elé táruló kép. Ezért fontos, hogy ellátogassunk egy optika üzletbe, amikor időnk adódik. Ha pedig már valaki rutinos kontaktlencse vagy szemüvegviselő, az biztosan tudja, milyen jó az online optikák rendszere.

Optikalátogatás: mikor menjünk optikába?

Optikát nem csak akkor érdemes látogatni, hogyha azt érezzük, már nem olyan éles a tévé vagy nehéz olvasni. Akkor is előnyös lehet egy megelőző jellegű látogatás, hogyha még soha nem észleltünk korábban ilyen tüneteket. Az optika látásvizsgálatán könnyen kiderülhet, hogy tévedtünk azzal kapcsolatban, menyire is látunk élesen és megbízhatóan. Ráadásul több probléma is lehet a szemmel, mint pusztán a gyenge látás. Ott van a szürkehályog, a homályos látás, a fényérzékenység, a szem szárazsága vagy viszketése – ezekre mind választ kaphatunk egy látogatással. Az optika szó sokakat elrémít, de valójában nincs mitől félnünk, hiszen ezeken nem kell tartanunk a fájdalomtól, mint a fogorvosnál, maximum egy szép szemüveggel leszünk gazdagabbak vagy pár szemtorna-tanáccsal.

Online optika: mikor válasszuk ezt a megoldást?

Ha valaki úgy érzi, a szeme mostanában sokszor száraz és szúró érzés estére lecsukni a laptop tetejét, az jelentheti azt, hogy nem pislogunk eleget. Tudományosan bizonyított tény, hogy a társadalmunk megugró része lett szemüveges a számítógép miatt. Mára már az igazán szemrongáló minőségű képernyőket nagyrészt kiiktatta a forgalom, nem pusztán a villódzó képernyő okozza a gondot, hanem mi magunk is, a reflexeink. A monitor előtt ülve sokkal ritkábban pislogunk, mint azt normál körülmények között tesszük. A kevesebb pislogás pedig kevesebb könnyet termel, így a szemünk könnyen kiszáradhat, ami nem tesz jót neki természetesen. Egy hosszú munkával vagy játékkal töltött nap után sajnos szúró érzés már csak lehunyni is a szemet egy pillanatra, így érdemes beszerezni egy szemcseppet, hogyha ez sűrűn fordul elő velünk. Ezt pedig a legegyszerűbb az interneten, egy online optika felületén megtenni (mondjuk itt: https://eoptika.hu/optika.html). Ez az oldal azért nagyon szuper, mert a fent leírt helyzetben nem csak a szemcseppet szerezhetjük be itt, ebben az optika webáruházban, hanem egy különleges fajta szemüveget, a monitor szemüveget is. A monitor szemüveg egy olyan látásjavító eszköz, ami segít jobban viselni az egész napos monitorbámulást, és ezáltal megkönnyíti a szemünk életet. Kapható dioptria nélkül és dioptriás lencsékkel is, így az is hordhatja ezt a szemüveget a számítógépezéshez, aki normál esetben is látásjavításra szorul. Hosszútávon mindenképpen megéri egy ilyen szemüveg beszerzése, úgyhogy én nagyon tudom ajánlani, ráadásul egy normál szemüveghez képest az ára igazán baráti – gondolhatunk rá úgyis, mint befektetésre. Ha ma veszünk egy kedvezőbb árú monitor szemüveget, akkor lehet, hogy egy-két év múlva nem lesz dioptriás szemüvegre többé szükségünk. Azért ez elég jó üzlet, nem?

Az online optika kínálatában mit kaphatunk?

A monitor szemüvegen és a szemcseppen kívül természetesen számos dolgot megtalálhatunk ezeken az oldalakon, úgyhogy ha nem akarunk feltétlenül kimozdulni az otthonunk kényelméből, akkor ezt nem is kell megtennünk. Rendelhetünk itt napszemüveget, hiszen közelít a nyár, és mindenképpen érdemes befektetni és UV-szűrős, minőségi darabba, hogy védjük a szemünket a káros sugárzások ellen, illetve hétköznapi olvasószemüvegeket és távol látó szemüvegeket is találhatunk itt. Értem ez alatt az összes kiegészítőt is, ami csak kellhet hozzájuk: tokok, törlőkendők, tisztítók, fertőtlenítők. Ha pedig valaki annyira nem kedveli a szemüvegeket, akkor a kontaktlencsét is az interneten keresztül a legegyszerűbb megrendelni. Ehhez csak a dioptriát kell tudni, és már meg is rendelhetjük azokat, legyen szó napi vagy havi lencsékről, még a márkát is mi választhatjuk ki, amivel érdemes egy kicsit kísérletezni, mielőtt megragadnánk egyetlen fajtánál, hogy biztosan megtaláljuk az igazit. Ehhez is kaphatunk itt tokokat, tároló és tisztító folyadékot. Természetesen, ha az ember lencsét hord, minden évben látogasson el személyesen is az optika üzletek valamelyikébe, hogy elvégezhessék rajta a rutinvizsgálatot. A lencsék viselése a közhiedelemmel ellentétben kényelmes és biztonságos is – de ehhez be kell tartani minden szabályt vele kapcsolatban. Ezért kellenek az ellenőrzések.

Úgyhogy az optika a nyerő!

Szerintem már ebből a felsorolásból is látszik, milyen széles körű problémákkal tudunk fordulni egy optikához, úgyhogy ha valami probléma van a látásunkkal, akkor nem érdemes halogatni a látogatást vagy a rendelést. Kiváltképp ajánlom a monitor szemüveget, bár nem akarom ismételni magam, csupán azt tapasztalom, hogy meglepően kevesen veszik igénybe ezt az igazán jó lehetőséget a szemük védelme érdekében. Úgyhogy nem érdemes habozni.