Miért olyan fontos a terrárium fűtés?

A terrárium fűtésről korábban én sem tudtam sokat. De most itt az ideje, hogy te is profi legyél benne

Egyre népszerűbbek lesznek mostanában a különböző, egzotikus állatok, amiket befogadunk az otthonunkba. Sokan talán csak megunták a kutya-macska közhelyes párosítását, esetleg újabb állatok után kutatnak, míg mások allergiások a szőrre. Egy hüllő vagy kétéltű talán nem olyan reszponzív, mint egy szőrös kiskutya, azonban nyugis, hűséges társai lehetnek az embernek. Sokan azonban nem gondolnak bele, mennyi felelősséggel is jár egy ilyen fajta állat örökbe fogadása. A terrárium fűtés az egyike azoknak a dolgoknak, amiről gondoskodnunk kell az esetükben. Bizony, a legtöbb ilyen barátunk nem tudja tárolni a hőt a testében, és szüksége van a segítségre a túléléshez, amit csak tőlünk, gazdiktól kaphat meg.

A terrárium fűtés az egyik legfontosabb

Úgy gondolom, sokszor bele sem gondolunk, mennyi igénye, szüksége van egy ilyen állatnak. A kutyánknak is sokszor csak ételt és játékokat veszünk, de még sok egyebet be kell terveznünk, ha egyszer tényleg a gazdiságra adjuk a fejünket. Szerintem ezek a dolgok azonban nem olyan szörnyűek, hogy elvegyék az örömöt, amik ezek az állatok nyújtanak a számunkra. A terrárium fűtés talán bonyolultnak tűnik, ogy fogja azt az ember beszerelni, mennyi kell belőle, milyen, hol lehet megvenni egyáltalán… De mindez egyszerű! Csak bele kell jönnünk a gyakorlatba, utána már menni fog a dolog. Olyan ez majdnem, mint szülőnek lenni. Az ember néha pánikol, de utána minden rendben lesz. A terrárium fűtés talán most komoly gondunk, de itt is a megoldás! A lényeg, hogy soha ne spóroljuk el a terrárium fűtést, mert az a kedvencünk életébe, egészségébe kerülhet.

Milyen terrárium fűtések vannak?

Csak olyat tudok mondani, amivel már én is találkoztam, de mint egy tapasztalt gazdi, talán érdemes meghallgatni az én véleményem is, még mielőtt belevetnénk magunkat a terrárium fűtés megvásárlásába. Nézzünk is egy remek kis találmányt, ami nem más, mint a heating pad. Ez egy nagyon modern és kényelmes megoldás, ráadásul esztétikailag mindenképpen a legjobbak közé sorolhatjuk. Ideális a terrárium fűtés ellátására. Ezt be tudjuk a terrárium alá, így gyakorlatilag észrevétlen, és semmi nem zavarja majd a rálátást a kedvencünkre, de akár a terrárium falára is szerelhetjük, ha az megfelelőbb választásnak tűnik, és ezáltal az oldalfal része lesz. Miért jó választás ez a terrárium fűtés? A heating pad támogatja az emésztési folyamatát és az állatunknak és az aktivitását is támogatja majd. Mivel az egész oldalfelületet vagy a padlót be fogja lepni, vagy legalábbis a legnagyobb részét, ezért egyenletes hőelosztást biztosít a kisállat számára, nem kell majd egyetlen lámpához vagy fűtőtesthez kötnie magát, hogy kellemes időben tölthesse a napjait. Ez pedig úgy gondolom, nagy előny. Attól sem kell tartania senkinek, hogy a nagy felület miatt az állatnak nem lesz hová „menekülnie”, ha esetleg kellemetlenül meleg lenne neki a hőmérséklet, mert a heating pad túlmelegedés-gátlóval is el van látva.

Másik jó kis termék nem más, mint a teknősfűtő, ami folyamatosan 25 fokos meleget tart a terráriumban. Ez is nagyon jó módja annak, hogy ellásuk a terrárium fűtést. Mi a hátránya? Csak a teknősük számára megfelelő, a különböző kétéltűek vagy pókok számára más terrárium fűtést kell majd keresnie mindenkinek. Azért megemlítem ezzel az eszközzel kapcsolatban, hogy egyrészt nagyon intelligens kis készülék, ami nem teljesen alámerítve is képes működni, illetve nagyon hatékony hőátvitelt biztosít, így ha teknősünk van, azt hiszem, már mindenki számára világos, hogy melyik lesz a legjobb választás.

Egyik legelterjedtebb terrárium fűtés módszer nem más, mint az infravörös lámpa. Ez sokunk gyermekkorából ismerős lehet. Régen, sőt talán még ma is elterjedt szokás volt, hogy ezekkel a lámpákkal melegítették, persze biztonságos távolból a begyulladt fülű gyerekeket, esetleg még arcüreggyulladással is. Ha valaki emlékszik ilyenre, arra is biztosan, milyen kellemes érzés is egy ilyen lámpa fénysugarában lenni. Az állatainknak is remek választás tehát. Ezt használják számos professzionális helyen is, az állatkertben ugyanúgy használják, mint mi otthon. Az infravörös sugárzás igazán jó terrárium fűtési megoldás. Egész nap, megállás nélkül alkalmazható, természetesen csak egy bizonyos szakaszra irányul a terráriumban, így azonban az állat választhatja ki, hogy milyen hőmérsékletű helyen szeretne tartózkodni. Ha úgy véljük, hogy egy lámpa nem elég, akkor többet is nyugodtan fel lehet szerelni, néha kell is.

Szóval ilyen a terrárium fűtés!

Remélem, a kis összefoglalóm meghozta a kedvét azoknak is az állattartáshoz, akik eddig ilyet nem fontolgattak. Ha pedig így van, itt találhattok néhány tippet, ami majd segíteni fog eligazodni abban, milyen állatot és hogyan érdemes tartani. Ezek a kedves kis lények szebbé teszik az életünket, nem érdemes háziállat nélkül tengetni a mindennapjainkat, szóval vágjunk bele még ma a kisállattartásba!