Kazánok, avagy az egyik leggyakrabban használt fűtési rendszer

Bevezetés a kazánok világába

Annak ellenére, hogy talán a kazános fűtőberendezés az egyik leggyakoribb fűtési módszer, úgy gondolom, viszonylag keveset tudunk a kazánok működéséről, típusairól illetve tudásáról. Nyilvánvalóan a legtöbb ember azzal tisztában van, hogy mi az alapvető funkciója egy kazánnak, de valószínűleg ezen felül nem igazán tud többet az adott eszközről, pedig igazán fontos és alapvető termék a legtöbbünk otthonában. Az alábbiakban egy rövid ismertetőt szeretnék nyújtani a kazánok világáról, tárgyalva annak az alapvető működéséről, funkciójáról és típusairól. Remélhetőleg az alábbi rövid leírás segítséget fog nyújtani azoknak, akik esetleg még nem kazános fűtésrendszert használnak és szeretnének arra váltani.

A kazánok működése és funkciója

Valószínűleg a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a kazánok egyfajta fűtésrendszerek, mely a lakás melegét illetve sok esetben a meleg víz készletét biztosítják. Természetesen több lehetőség van arra, hogy milyen fűtésrendszert válasszunk otthonunkba illetve, hogy milyen meleg vízellátást igényelünk, de mégis úgy gondolom, hogy ez az alternatíva abszolút a legkedvezőbb lehetőségek közé tartozik minden tekintetben. A kazánok működésének a fundamentuma, hogy maga a kazán valamilyenfajta gáz (az esetek 80%-ban földgázt) elégetésével hőenergiát szabadít fel ezáltal az adott helységben jelentősen megnő a hőmérséklet, ugyebár ezt a jelenséget hívjuk egy szoba vagy lakás esetleg ház befűtésének. Emellett másodlagos funkciója a gázkazánoknak az adott terület meleg víz ellátása is lehet. Ez természetesen függ a helység kompetenciáitól, vagy attól, hogy az adott lakás nem e rendelkezik másfajta meleg vízellátással. Alapvetően több fajta kazán létezik, az egészen nagy terjedelmű akár egy egész irodaház, gyár fűtéséért felelős kazánoktól kezdve a hagyományos háztartási kazánokig. Nyilvánvalóan elsősorban az adott cikk a háztartási kazánok működésével foglalkozik.

A háztartási kazánoknak alapvetően két fő típusa létezik az álló és a fali kazánok típusaira. A fali kazánok alapvetően kisebb teherbírással rendelkeznek, általában egy kis helység fűtésére használhatóak ellentétben a másikkal mely akár egy teljes lakás fűtésére is használhatóak. Mivel álló ezért nyilvánvalóan nagyobb helyet is foglal el, viszont a teher bírása is jóval nagyobb a viszonylag komoly terjedelmének köszönhetően. A kazánok döntő többsége 20 kW-os teljesítményű, de természetesen ennél kisebb illetve nagyobb teljesítménnyel bíró kazánokra is szert lehet tenni, de a szabványméret a 20 kW-t.

A kazánok kialakítása

 A kazánok kialakítása alapvetően nagyon egyszerű, mint már a fentiekben is említettem alapvetően léteznek az az álló és a fali kazánok, továbbá az igen nagy képességekkel bíró gyári kazánok. Miután jelenleg a háztartási kazánokkal foglalkozunk, így a gyári kazán működésével és típusaival nem kívánok foglalkozni. A háztartási kazánoknak alapvetően két fő alkotó elme van, az egyik a főégő a másik pedig a gyújtó láng, természetesen erre két alappillére épül fel az összes többi alkatrész, mely nélkül nyilván nem funkcionálna olyan jól az adott gázkazán, de a két legfontosabb alkotó elme a főégő és a gyújtóláng. Ezeknek a hiányába konkrétan nem működik az adott szerkezet. Amikor kazánra ruházunk be, fontos előre megtudakozódni, hogy az adott kazán a fő funkciója mellett, mely nyilvánvalóan a fűtés, alkalmas e meleg víz előállításra is. Ugyanis nem egyértelmű, hogy minden kazán képes meleg víz előállításra, bár a legújabb típusok már általában igen, de úgy gondolom amennyiben erre a funkcióra mindenképpen szükségünk van, akkor mindenképpen érdeklődjük meg, hogy az adott kazán képes e meleg víz előállítására. Továbbá létezik még egy opció, melyre az újabb típusok már attól függetlenül, hogy ezt a fajta kazánt kifejezetten csak fűtésre specializálták képes a meleg víz termelésre, de viszont ebben az esetben, ahhoz hogy ez működjön egy külön váltó szelepet szükséges beépíteni az adott kazánba és ez után a lépés után képes lesz a meleg víz előállításra. Amennyiben egyértelműen az a cél, hogy a kazán képes legyen meleg víz előállításra akkor az úgynevezett kombi kazánok a lehető legjobb megoldások. Ezek kettős célúak így egészen biztosan már alapjában képesek a fűtés melletti meleg vízellátásra is.

 Személyes tapasztalatom a kazánokról

Én személy szerint nagyon ajánlom a kazános berendezéseket, szerintem az újabb típusok kiváló minőségűek és rendkívül megbízhatóak. Én személy szerint évek óta olyan típust használok, mely a fűtés mellett meleg víz előállítására is képes és maximálisan meg vagyok elégedve a teljesítményével.