KATA számlázás, avagy a KATA adózás szabályai

KATA számlázásról illetve a vállalkozásformáról általában

Valószínűleg a legtöbbünk számára nem teljesen ismeretlen a KATA adózás rendszere. Maga az adózási forma egyéni kisvállalkozók számára elérhető alternatíva, amit akkor éri meg igénybe venni, ha a vállalkozás évi bevétele nem haladja meg a maximum 12.000.000 forintot. Amennyiben meghaladná nem vehető igénybe, de valójában akkor ez a legkedvezőbb opció, ha 8.000.000 forint alatt van az évi átlag bevitel. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a KATA számlázás rendszere tulajdonképpen mit is takar és ennek mi a menete, hiszen mint tudjuk, lassan időszerűvé válik az adóbevallások teljes elkészítése. Érdemes tudni, hogy a KATA bevallás 2020as években milyen követelményekkel állt elő vagy esetlegesen miben változott az ezt megelőző évekhez képest a menete a folyamatnak. Az alábbiakban ebbe szeretnék egy kisebbfajta betekintést nyújtani.

A KATA számlázásról illetve a vállalkozás feltételeiről

Amennyiben kicsit jártasabbak vagyunk az adózási formák világában, valószínűleg már akár csak futóan, akár már részletesebben halhattunk a Kata adózási rendszerről. A Kata adózás röviden és lényegre törően a kisvállalkozók tételes adója. Sokan tévesen úgy gondolják, hogy ez egyfajta vállalkozási forma, de ezt a tévhitet el szeretném oszlatni ugyanis a Kata nem egy vállalkozási forma, hanem egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozók vehetnek igénybe. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják. Az előbb felsorolt alternatívák közül két opció lehetséges, amennyiben igénybe szeretnék venni a KATA adózást, az első, ami új vállalkozás esetén áll fent, itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnak adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent, amelyet a NAV irányába kell, bejelenti. Fontos tisztában lenni azzal, hogy bármennyire is előnyös alternatívának tűnik az adott adózási rendszer, mégsem feltétlen olyan kedvező mindenki számára. Érdemes tudni, hogy attól függetlenül, hogy valaki a KATA adózási formát választja elsődleges adózási formaként, emellett még más jellegű adót is kiválthat. Általánosságban ez havonta 50.000 forint amennyiben főállású vállalkozók vagyunk, viszont amennyiben nem főállású vállalkozók vagyunk akkor mindössze 25 000 forint hónaponként a fizetendő tételes adó. Azonban fontos azt a kérdéskört is tisztázni, hogy ki az, aki nem főállású adózó, ezek általában vállalkozók, aki minimálisan heti 36 órás munkaviszonyban áll. Ezzel szemben fontos tudnunk, hogy a nappali tagozatos oktatásban részt vevő személyek nem minősülnek főállású adózónak. Aki nem tartozik a főállású adózók körébe annak kizárólag havi 25 000 az adó kötelezettsége.

KATA számlázás szabályai, illetve a KATÁS vállalkozás kötelezettségei

Fontos tudnunk, hogy a kis adózó vállalkozásoknak nyilvántartási kötelezettségei is vannak. A Katás vállalkozásoknak minden esetben bevételi nyilvántartást szükséges vezetnie, amelyet folyamatosan ellenőrizhető módon nyilvántart és rögzít minden olyan jellegű adatot, amely adókötelezettség teljesítéséhez szükséges. Fontos, hogy a bevételi nyilvántartás minimum a következő adatokat tartalmazza: sorszám, bizonylat sorszáma, bevétel összege, bevétel megszerzésének időpontja.  Továbbá a kis adózó vállalkozás köteles a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról stb. minden esetben nyugta vagy számla kiállítására és a kiállításra kerülő számlán köteles feltüntetni azt, hogy a számla kiállítója kis adózó polgár. Akit bővebben érdekelne, a KATA adózás rendszere annak ajánlom az alábbi weboldalt, mely kiváló iránymutatásul szolgál ebben a témakörben https://katasleszek.hu/belfoldi-szamlazas-szabalyai/ .

A KATA számlázás specialitása, avagy mit kell fel tüntetni a számlán?

Sokan tévesen azt hiszik, hogy valami borzasztó bonyolult a KATA számlázás rendszere. Ez abszolúte nem igaz ugyanis igazán egyszerűnek bizonyul az adott rendszer. A számlázas lényegében csak abban tér el másfajta cégek illetve vállalkozás típusok számlázástól, hogy a számlán fel kell tüntetni, hogy „KISADÓZÓ”. Ez azért nagyon lényeges aspektusa a számlázás rendszerének, ugyanis másféleképpen a bírság 500 000 Ft felett is lehet. Ezt pedig nyilván célszerűbb elkerülni.

Mi történik a KATA számlázással, ha az adózó hirtelen munkanélküli lesz?

Nem kell adót fizetni azokban a hónapokban, mely egészében a munkaképtelenség (táppénz, GYES, GYED, GYÁS, GYT, ápolási díj, katona, fogvatartott vagy szünetelő egyéni vállalkozó) fennállt, illetve abban a hónapban, amikor a kisadózó munkaképes lesz, de előtte 30 napig munkaképtelen volt. Ennek tényét a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell bejelenteni.