Itt az ideje az eperlé fogyasztásának!

Miért pont az eperlé?

Sokak kedvence az eper. Ez nem is lehet kérdés. Az eperlé is ilyen népszerű lenne? A helyzet az, hogy sajnos nem, és ennek egy oka van: a legtöbb gyümölcsös termék nem magából a gyümölcsből készül, hanem sűrítményekből és adalékanyagok, ízesítők hozzáadásával. Ez pedig sokat levon az élvezeti értékből. Szerintem szinte mindenkinek feltűnt már, hogy éppen az epres termékek hajaznak erre leginkább, hiszen magának a gyümölcsnek teljesen más az íze, mint a termékeinek. Ez pedig őszintén szólva, nagyon elkeserítő tud lenni, hiszen az ember a feltételezett íz miatt vásárol meg termékeket. Miben más azonban az eperlé? Ha megfelelő forrásból vásároljuk, akkor nem csak egy sűrítményből készített hamiskás ízű lét kapunk majd, hanem egy valóban készült eperlét.

Mikor? Most! Eperlére fel!

Szerintem mindenki tudja, hogy ennek a gyümölcsnek a termési ideje igen csekély. Éppen ezért aranyárban is mérik. Ez sok szempontból előnytelen lehet ugyan, de a termesztők természetesen megfelelő körülmények előállításával próbálják kihúzni ezt az időszakot néhány héttel. Így is viszonylag kevés az az időszak, amikor epret fogyaszthatunk. Ilyenkor érdemes azt naponta fogyasztani, de ne rendeljünk vagy vegyünk a boltokban többet annál, amit az adott nap el szeretnénk fogyasztani, mert igen romlandó gyümölcsről van szó. Az eperlé néhány héttel tovább áll el, mint maga a gyümölcs, már ha adunk arra, hogy mesterséges tartósítók ne kerüljenek az asztalunkra. Éppen ezért, ezek a hónapok azok, amikor érdemes egy finom eperlével indítani a reggelt. Magában is nagyon finom, szinte csemege. Egy banánnal és akár áfonyával egy remek ital készíthető belőle, legyen az smoothie vagy turmix. Nem csak reggelire, napközben is remek éhségűző hatása van, amit érdemes kihasználni, hogyha éppen egy diéta közepén vagyunk. Az eper hiába édes gyümölcs, alig tartalmaz kalóriát, és ezért remek lehetőség azoknak, akik a napi kalóriabevitelüket észrevétlenül szeretnék csökkenteni. Fogyaszthatjuk tehát édesség vagy nassolás helyett, esetleg egy tízórait kicserélhetünk eperlére, vagy este is jól jöhet, hogyha akkor már nem akar valaki szilárd élelmiszert fogyasztani.

Az eperlé jótékony hatása a szervezetre

Amennyiben megfelelő eperlé a választottunk, akkor máris tettünk egy lépést az egészségünk megőrzése és megerősítése érdekében. Az eper ugyanis remek vitaminforrás. Antioxidánsokat rejt magában, gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Elsősorban a jótékony hatása a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében nyer teret, illetve segít a vércukorszint hatékony szabályozásában, ezzel együtt pedig a kettes típusú cukorbetegség elkerülését segíti az összetevőivel, illetve a diétát segítő hatásával is. Nehéz megtalálni, mit fogyasszunk akkor is, hogyha a rákos megbetegedéseket szeretnénk megelőzni, hiszen rengeteg pletyka és tipp terjeng az interneten, azonban azt hiszem, az eper és így az eperlé is mindenki szerint egyike azon élelmiszereknek, amelyek hatékonyak ennek a betegségnek a megelőzésében.

Ha valaki az általános egészségügyi állapotában szeretne hatékony segítséget, az eperlé annak is jó megoldás lehet. C-vitaminban gazdag volta révén segít az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében. Segít legyőzni a stresszt, és remek mangánforrás is. Antocianinokat, flavonoidokat, fenolsavakat és tanninokat is tartalmaz. Ezeknek fontos szerep jut az emberi szervezetben.

Ezért érdemes hát az eperlé fogyasztása

A fenti információkból már leszűrhető: az eperből minél többet érdemes fogyasztani, amíg tart a szezonja, hiszen nincs jobb és vitamindúsabb, mint az idénygyümölcs. Az eper esetében pedig kifejezetten előnyös a fogyasztása a fent felsorolt jótékony hatásai miatt. Jótékony hatását számos kísérlet és kimutatás bizonyítja, és persze ne feledkezzünk meg a legnyilvánvalóbb dologról: az eper finom! Talán a legfinomabb gyümölcsünk egész évben. Nem csak magában és lé formájában érdemes fogyasztani, hanem akár hideg leves formájában is, süteményekben, italokban. A bátrabbak nyár lévén megspékelhetik az eperlét egy kis alkohollal is, persze ekkor már nem az egészségmegőrző szerepé lesz a fogyasztás fő oka, sokkal inkább az élvezeti élmény miatt fogjuk meginni azt. Amivel nincs is semmi baj, hiszen bár érdemes tudatosan élni, ne korlátozzuk magunkat. Néha belefér egy-két pohár alkohol, egy-két szelet torta is az ember életébe. Nem érdemes baráti meghívásokat lemondani csupán azért, mert a csapat nagy része grillezni szeretne, ehelyett élvezzük ki a pillanatot, de jól egyensúlyozzuk ki, mikor érdemes elengedni magunkat és mikor nem. A nyár egyszerre az immunrendszer felturbózásának időszaka, ugyanakkor a legjobb buliké is, az év egyetlen fagyiszezonja természetesen. Ha elvesztegetjük a tudatos élet miatt az élményeket, akkor sok kellemes emléktől megfosztjuk magunkat. Minden egyfajta egyensúlyban rejlik tehát. Az eperlé éppen olyan termék, ami igazából a két pólus egyszerre, ezért a tökéletes választás egy kellemes nyári napra. Finom és egészséges. Ezért nem kell, hogy bűntudatunk legyen.