Korszerűbbé és biztonságosabbá válik a tüskevári csomópont Kaposváron

Korszerűbbé és biztonságosabbá válik a tüskevári csomópont Kaposváron

2018.06.29.

300 millió forintból, 100 százalékos, vissza nem térítendő európai uniós támogatással, a TOP-6.4.1-15-KA1-2016-00002 kódszámú „Kaposvár Kapostüskevári csomópontjának közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztése” elnevezésű projekt keretében korszerűsítik a város jelenleg egyik legproblémásabb közlekedési csomópontját.

A helyszín Kaposvár nyugati városrészében, a Kanizsai utca – Jutai út – Vásártéri út – Ipartelepi bekötő út és a tüskevári vasúti átjáró kereszteződésében található, valójában egy elnyújtott, ötágú csomópont, amelyet a vasútvonal kettévág.

A Kanizsai út – Jutai út irány a belvárosi főutak egyik kivezető útvonala, A Vásártéri út – Jutai út a centrumot elkerülő, városból kivezető útvonal. A helyszínen igen jelentős a gyalogos- és kerékpáros forgalom is, és bár a vasút mindkét oldalán van ma gyalogátkelőhely, kifejezetten veszélyes az átjutás a nehezen átlátható autós kanyarodó mozgások miatt.

A beruházás alapvető célja a helyszín biztonságossá tétele. A csomóponti mozgások közlekedésbiztonsága érdekében jelzőlámpás irányítás létesül, a vasúti átjáró jelenlegi fényjelző működésével összehangolva. Haladó- és kanyarodó sávokat is kialakítanak mind a gépjárművek, mind pedig a kerékpárosok számára, gyalogátkelőhelyeket és járdaszigeteket építenek a gyalogosforgalom biztosítására, de megújulnak a szegélyek, és az útpálya is, csatlakozva a más beruházás keretében megvalósuló útfelújításokhoz és kerékpáros fejlesztésekhez.

Korszerűsítik a közműveket is: a csapadékvíz-elvezetést, a közvilágítást, a kommunikációs rendszereket. Jelzőtáblákat telepítnek, burkolati jeleket festenek. Kerékpárút illetve kerékpársáv is kijelölésre kerül, ezek hossza mintegy 260 métert, az újraépített vagy felújított közutak teljes hossza pedig közel 230 métert tesz majd ki.

A munkálatok befejeztével a XXI. század elvárásainak megfelelő közlekedési infrastruktúra készül el. Egyértelműen könnyebbé válik a csomópont biztonságos megközelítése, a közösségi közlekedési projektelemek fejlesztésével, a korszerű környezet kialakításával javul a területen áthaladók komfort- és biztonságérzete.

A TOP-6.4.1-15-KA1-2016-00002 azonosító számú, a” Kaposvár Kapostüskevári csomópontjának közlekedésbiztonsági és kerékpárosbarát fejlesztése” elnevezésű projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: kaposvar.hu


MI A VÉLEMÉNYE?