Négycsillagos szálloda és pihenőpark létesülhet Tihanyban

Négycsillagos szálloda és pihenőpark létesülhet Tihanyban

2018.04.03.

Jelentős turisztikai fejlesztések indulhatnak el a Club Tihannyal szemközti, önkormányzati tulajdonban lévő, értékes ingatlanon, az úgynevezett Kenderföldön. Egy minőségi, Tihanyban hiánypótlónak számító szálloda építése a cél.

Hosszú évek óta, több cikluson át szerette volna értékesíteni a tihanyi önkormányzat az úgynevezett Kenderföld területet. A Club Tihannyal szemközti 10,5 hektáros ingatlanra három évvel ezelőtt volt is egy befektetői ajánlat, amit végül a település vezetősége nem fogadott el, mert értékén alul adták volna el így az ingatlant. A képviselő testület most úgy döntött, megosztja az értékes ingatlant, és annak felét, 5,4 hektárt igyekszik értékesíteni.

Ennek érdekében a Félsziget Resort Ingatlanfejlesztő és Szálloda Hasznosító Kft-vel közösen egy céget hozott létre. Az egymilliárdos tőkéjű cégbe az önkormányzat beapportálta az említett területet. – Az önkormányzat többségi tulajdonos a létrehozott cégben. Megfelelő vevő híján ez volt az egyetlen esélyünk arra, hogy hasznosítani tudjuk a területet. Az ingatlanfejlesztő cég 280 millió forintot tett bele a közös cégbe, ez fedezi majd a későbbi turisztikai fejlesztéshez szükséges környezetvédelmi hatástanulmányok, tervezési folyamatok költségeit. Legalább három évet vesz igénybe az előkészítés, csak utána kezdődhet meg a beruházás – nyilatkozta a Tihanyi Visszhangnak Tósoki Imre, polgármester.

A helyi szabályozási terv arra ad lehetőséget, hogy az ingatlant turisztikai célra hasznosítsa az önkormányzat. Az elképzelések szerint az 5,4 hektáron egy négycsillagos, 150 szobás szálloda épülne, az ingatlan másik fele pedig megmaradna pihenő parknak. A Kenderföld mellett az Erdő- birtokossági Társulat kezelésében lévő, állami tulajdonú, négyhektáros területre, ötven évre szóló bérleti szerződést kötött az önkormányzat, itt az a cél, hogy pályázati forrásból egy nagy kapacitású parkoló illetve egy turisztikai fogadóépület épüljön. Egy komplex fejlesztésről van tehát szó, ami érintené a komp és környékének a rehabilitációját is. – Évek óta nagy gondja a településnek, hogy a látogatók nem tudják letenni az autóikat, ezért nagyon fontos lenne az új parkoló létesítése. Mivel a település egyik fogadókapujáról van szó, a parkoló mellé egy turisztikai fogadóépületet építenénk. Az új, hiánypótló szálloda építése is elemi érdeke a településnek, nagy igény van rá, sok vendéget veszítünk el azzal, hogy nem tudunk nekik minőségi szállást biztosítani. A szálloda sokat lendítene a turizmuson, ráadásul jelentős adóbevételt is hozna Tihanynak, működéséből a helyi vállalkozások is profitálhatnának – vélekedett Tósoki Imre, aki szerint legkorábban három év múlva kezdődhet el a szálloda építése.

Forrás: hirbalaton.hu


MI A VÉLEMÉNYE?