Ismét lehet parkolni a siófoki vásárcsarnoknál: a város bérli a területet

Ismét lehet parkolni a siófoki vásárcsarnoknál: a város bérli a területet

2018.04.03.

Ismét lehet parkolni Siófokon, a vásárcsarnok előtti murvás területen. Dr. Lengyel Róbert polgármester a testületi ülésen elmondta, sikerült megállapodni a területtulajdonos Lidl vezetésével, így március közepe óta Siófok városa üzemelteti bérlőként a területet, ezzel biztosítva parkoló-kapacitást a környéken.

Pár hónapja ellehetetlenült a parkolás Siófok szívében, miután a Lidl bezárta az évekkel ezelőtt tulajdonába került, parkolónak használt területét. Az ok, hogy a terület korábbi bérlői és ingyenes parkolóként működtetői (a vásárcsarnok üzemeltetői) nem fogadták el a multi drasztikusan megemelt bérleti díját. A város polgármestere ekkor kezdeményezett tárgyalásokat Lidl vezetésével.

A siófoki önkormányzat 2007 tavaszán adta el a vásárcsarnok előtti területet pályázat útján, 170 millió forintért a Lidl Magyarország Bt.-nek, így az azóta magánterület, vagyis a városnak nincs sok beleszólása a használatába. A Lidl garázst és élelmiszer áruházat kívánt rajta építeni, ami különböző okokból nem valósult meg, a területen azóta sem épült semmi.

Az elmúlt években a vásárcsarnok üzemeltetői bérelték, ingyenes parkolási lehetőséget biztosítva rajta bárki számára. Attól kezdve, hogy a multi lezárta a területét, mert a korábbi bérlők nem kívánták vagy tudták megfizetni az idén jelentősen megemelt bérleti díjat, komoly gondot okozott a környéken a parkolóhely hiány, még télen is.

Siófok kész lett volna visszavásárolni a területet, azonban a Lidl a város megkeresésére azt válaszolta, hogy az ingatlant nem kívánja értékesíteni, mivel ott egy Lidl áruház és a hozzá tartozó, közforgalom számára megnyitott garázs, parkoló megépítése a célja, ha sikerül hozzá engedélyeket szerezni.

Dr. Lengyel Róbert elmondta, a Lidl-el kötött bérleti szerződéssel átmenetileg ugyan, de megoldódott a probléma. A testületi ülésen beszámolt arról is, hogy valakik már a megállapodás előtt leverték a lakatot a vásárcsarnok közelében lévő murvás parkoló kapujáról, és elkezdték azt parkolónak használni, ami miatt „majdnem bukott a megállapodás”. Amikor ezt meglátták a Lidl képviselői a birtokba adáskor, először el akartak állni a szerződéstől, amit aztán mégis sikerült megkötnie a városnak.

Forrás: siofok.hu


MI A VÉLEMÉNYE?