Folytatódik a Balaton-parti huzavona Siófokon

Folytatódik a Balaton-parti huzavona Siófokon

2018.03.06.

Nem csillapodnak a kedélyek a magyar tenger siófoki partjainál: a helyiek féltik a tavat és a szabad strandot azoktól, akik luxuskikötőt terveznek. A tiltakozókból alakult Szabadstrand Megóvó Baráti Kör petícióját eddig 1800-an írták alá.

„Hajójával saját ingatlana előtt köthet ki” – szól a csábítónak szánt hirdetés.

A helyiek szerint ez azonban csak a jachttal rendelkező gazdagoknak csábító, a strandolók, szörfösök számára már kevésbé. A történet nem friss: Siófokon, az Aranypart mellett, a szabad strandon egy, közvetlen a Balaton-partra épített luxuslakóparkhoz építenének majd’ száz jachtot is befogadó vitorláskikötőt.

A környékbeliek azonban tiltakoznak, de aggályait fejezte ki az építkezéssel kapcsolatosan a környezetvédelmi szakhatóság is. Nemrég ugyanis ez a szervezet utasította el a vitorláskikötő engedélyezési kérelmét. A befektető azonban nem adja fel, ötödször is fellebbezett.

A környékbeliek tiltakozó csoportot alapítottak: a Szabadstrand Megóvó Baráti Kör petíciót is útjára indított. A Fenntartható Balatont követelő petíciójukat eddig 1800-an írták alá. A legnagyobb közösségi portálon arra biztatják tagjaikat, írják meg véleményüket levélben vagy e-mailben a siófoki önkormányzatnak. (A siófoki önkormányzat nem eljáró hatóság az ügyben – a szerk.)

A szervezet szerint a luxusjachtkikötő nem veszi figyelembe a helyi közösségeket, a horgászok, nyaralók, szörfösök, strandolók érdekeit; az építkezés következtében megváltozna a Balaton természetes élővilága, a teherforgalom zöld területet vágna ketté, rongálná a strandot.

A tiltakozók áprilisban parti piknikre várják a velük egyetértőket, hogy minél többen mutassák meg, mindenáron megvédik strandjukat – írja a szabadfold.hu.

A Veszprém megyei környezetvédelmi hatóság korábban azzal utasította el a kikötő építési kérvényét: „Táj- és természetvédelmi szempontból a tevékenység környezetvédelmi engedélyezését kizáró ok merült fel, így a tevékenység kérelem szerinti megvalósítására engedély nem adható.”

Forrás: hirbalaton.hu


MI A VÉLEMÉNYE?