Akadálymentesek lesznek a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó rendezvények Kaposváron

Akadálymentesek lesznek a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó rendezvények Kaposváron

2017.08.29.

Akadálymentessé teszik a nemzeti ünnepekre szervezett eseményeket Kaposváron azon megállapodás alapján, amelyet az önkormányzat, az Együd Árpád Kulturális Központ és öt, fogyatékkal élőket segítő szervezet képviselője írt alá a somogyi megyeszékhelyen hétfőn – tájékoztatta a városháza közleményben az MTI-t.

Azt írták: a dokumentumban foglaltak szerint a nagyrendezvények fizikai akadálymentesítése mellett a hallássérülteknek jeltolmácsot biztosítanak, az értelmileg akadályozottaknak érthető tájékoztatókat osztanak ki.
Kaposvár mindig is élen járt az akadálymentesítésben, nincs olyan épület- vagy útfelújítása, amelynek során ne lennének tekintettel a mozgáskorlátozottakra – idézte a közlemény Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármestert.
Példaként hozta fel, hogy a somogyi megyeszékhely valamennyi helyi járatú autóbusza alacsonypadlós, a turisztikai látványosságok kerekesszékkel megközelíthetők, a Virágfürdő szintén akadálymentesített, egy jövő ősszel lejáró hároméves program keretében pedig hangosvezérlővel látják el az összes lámpával felszerelt gyalogosátkelőt a látássérültek biztonságos közlekedése érdekében.
Sok olyan köztéri szobor és kiadvány is van, amelynek segítségével a vakok és gyengén látók megismerhetik a várost, kitapinthatják nevezetességeit – mondta Szita Károly. Hozzátette: Kaposvár 2013-ban EDEN, azaz “Kiváló európai desztinációk” díjat nyert, és az Európai Bizottság 2015-ben különdíjjal ismerte el akadálymentesítési törekvéseit.
A közlemény emlékeztetett rá: az állami rendezvények fizikai és infokommunikációs akadálymentesítéséről már korábban született kormányzati szintű megállapodás országos fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetekkel.
E megállapodás résztvevői megkeresték Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét és kezdeményezték, hogy a városok külön is kössenek megállapodásokat a helyi szervezetekkel. Ennek egyik állomása volt a hétfői kaposvári esemény.

 


MI A VÉLEMÉNYE?