Somogy foglalkoztatási mutatói a Rádió Orient műsorában

2017.08.26.

Lassan vége a nyárnak, így a balatoni főszezonnak is. Az elmúlt hónapokban megugrott a tó körüli állásajánlatok száma. Főként a vendéglátásban keresték a munkavállalókat a foglalkoztatók. Somogy munkaerő-piaci helyzetéről, valamint a mikro,- kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatási lehetőségeiről is beszélt a Rádió Orientben a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője, Simonné Hornyák Valéria.

– A nyári főszezonban, főként a Balatonnál a vendéglátás a legnépszerűbb. Somogy megye munkaerőpiacát a szezonalitás jellemzi, ennek pozitív foglalkoztatási hatása a tavaszi hónapoktól kezdve jelentkezik. A regisztrációban szereplő álláskeresők állománya az idei évben április hónaptól indult csökkenésnek, ez a tendencia azóta is folytatódik. 2017 júniusában megyénkben összesen 1468 főre vonatkozó új munkaerőigényt jelentettek be a munkáltatók, amelyek mintegy kétharmadához támogatási igény is társult.

A Rádió Orient műsorában Simonné Hornyák Valéria beszélt arról is, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. augusztus 1-jétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdetett meg a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására, ennek kapcsán több helyszínen is szervezett munkáltatói fórumot a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya. A pályázat segítségével a kkv-k többek között új eszközöket, gépeket, felszereléseket szerezhetnek be. Finanszírozhatók továbbá új épület, épületrész felépítésével kapcsolatos építési költségek, valamint az immateriális javak közül a találmány, a szabadalom, a licenc és a know-how beszerzése során felmerülő költségek. A támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. A munkaerő-piaci program pályázati időszaka 2017. augusztus 1-jétől nyílt meg, és  2017. szeptember 15-én zárul le.

A teljes interjú az alábbi linken hallgatható meg:
http://radioorient.hu/adasok/2017-08-24_simonne_hornyak_valeria

(Forrás: Somogy Megyei Kormányhivatal)


MI A VÉLEMÉNYE?