Tízmilliárd forintból újulnak meg a kisvasutak

Tízmilliárd forintból újulnak meg a kisvasutak

2017.08.09.

Tízmilliárd forint jut a jövőben a kisvasutak fejlesztésére. A forrásból három somogyi kisvasutat korszerűsítenek, s megújulhatnak a sínpályák is. A vadregényes tájakon közlekedő járatok népszerűek, csak tavaly 1,38 millióan utaztak rajtuk.

Naponta hatszor közlekedik a balatonfenyvesi kisvasút, a turisták szerint elragadó az a vadregényes táj, amit útközben láthatnak. Szinte nincs olyan járatuk, amelyik ne lenne tele, csaknem 150-en férnek fel a kisvasútra. Sokan napi szinten közlekednek Balatonfenyves és Somogyszentpál között.
– Újraosztották a tavaly decemberben a kisvasutak turisztikai célú fejlesztésére jóváhagyott 10 milliárd forintot – hangsúlyozta Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján. – A legújabb kormányhatározatban a fenntartó, üzemeltető erdészeteknek, önkormányzatoknak biztosítanak lehetőséget.
A kormánybiztos felsorolta, hogy a tízmilliárd forintból hatmilliárd forint jut az erdészeteknek, 1,4 milliárd forint a MÁV-nak, és 2,5 milliárd a többi fenntartó által üzemeltetett kisvasutaknak. A forrást a pályák megújítására, jármű-korszerűsítésre, köztük prototípus kialakítására, illetve kisvasúti vonalhosszabbítás tervezésére lehet fordítani. Révész Máriusz hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben alig jutott forrás a kisvasutak karbantartására, a járművek elhasználódtak, beavatkozás nélkül 1-2 éven belül balesetveszélyessé válhatnának a kisvasutak, ezért döntött a kormány a tízmilliárdos fejlesztési forrásról.

A kormány döntött arról is, hogy elkészítteti a kisvasúti fejlesztésre vonatkozó terveket is. Ebben szerepel a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőig tartó szakaszának megtervezése. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere elmondta: a kisvasutuk több mint hatvan esztendős, az elmúlt években csak szakaszos felújításra jutott forrás. – Nagy öröm számunkra, hogy most a Balatonfenyves- Somogyszentpál közötti szakasz felújítása megtörténhet, azt követően pedig a Csisztafürdőre közlekedő kisvasút visszaállítása is elkezdődhet – véli a polgármester. Szerinte a beruházás nemcsak a településükre, hanem a Balatonhoz is több turistát vonzana.

Forrás: balatonfenyves.hu


MI A VÉLEMÉNYE?