Kilőtt a balatoni ingatlanpiac

Kilőtt a balatoni ingatlanpiac

2017.05.18.

A lakáspiaci pörgéssel párhuzamosan a nyaralók, hétvégi házak piaca is egyre élénkebb – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. A nyaralók iránti kereslet az elmúlt években felélénkült, a válság utáni egyre több háztartás engedheti meg magának, hogy nyaralót vásároljon.

 

A nyaralópiacon kivételes részt képviselnek a balatoni ingatlanok, vannak olyanok, amelyeknek a meghirdetett ára a budapesti árszintet is eléri. „A jövőben pedig jelentős hatással lehetnek az uniós forrásokon alapuló egy-egy nyaralóövezet közelében lévő turisztikai és egyéb fejlesztések, amelyek felértékelődést hozhatnak.” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kivételes a balatoni térség

A balatoni térség kivételes a nyaralópiacon belül, több településen a budapesti árakon hirdetnek lakásokat, Balatonfüreden például a 575 ezer forint a lakások négyzetméterára. Somogy megyében a nyaralókért négyzetméterenként 272 ezer forintot, Veszprémben 258 ezer forintot kérnek, ami 5, illetve 6 százalékos drágulást jelent.

A Velencei-tó bár az átlagárakat nézve nem éri el a legnépszerűbb balatoni településeket, itt két árfelhajtó tényező van Balogh László szerint. Egyrészt a székesfehérvári lakáspiac élénkülőben van és gazdaságilag az átlagnál fejlettebb városról van szó, ami a közeli települések ingatlanpiacán is érezhető. Másrészt a Velencei-tó partján lévő települések viszonylag közel vannak a fővároshoz, ezért sok budapesti számára lehet alternatíva már most és a jövőben is.

Lapot kap a turizmus is

A nyaralók piacára közvetve hatással van a belföldi turizmus élénkülése is. A hivatalos adatok szerint tavaly a belföldi vendégek 7 százalékkal több napot töltöttek a különböző szálláshelyeken.

A Szállás.hu előrejelzése az idén is élénk piacra számít, a foglalások előzetes adatai alapján idén nyáron tavalyinál 20 százalékkal nagyobb vendégforgalom várható. Az ingatlan.com szerint pedig a turizmus fejlődése a nyaralóvásárlók és – tulajdonosok számára is fontos, mivel a kihasználatlan időszakokban ezek az ingatlanok akár rövid távra is bérbe adhatók.

Forrás: hirado.hu


MI A VÉLEMÉNYE?