Nem kell megmenteni a siófoki rendezvényeket

Nem kell megmenteni a siófoki rendezvényeket

2017.05.17.

Alakult egy internetes csoport Mentsük meg a siófoki rendezvényeket címmel. A hivatal tájékoztatásából kiderül, nincs mit megmenteni, remek programokkal készül a város a főszezon beindítására, amelyeknél az egyre jobb és biztonságosabb rendezvényhelyszín biztosítása alapvető feladat, ezért a helyszín a tópart helyett a Fő tér lesz.

A legközelebbi nagy rendezvénye Siófoknak a Pünkösdi Szezonnyitó lesz. Az elmúlt két évben a rossz idő miatt elmaradtak a felvonulások, a remények szerint idén meg lehet tartani. Az idei tervek két felvonulásról is szólnak. Az első 10:45-kor kezdődik a Millenium parkból indulva a Fő téren keresztül a Mártírok útja kereszteződéséig. A Sió utcán át a Tanácsház utcát érintve haladnak a felvonulók a Fő térre, akiket zászlóforgatók és huszárok vezetnek.

A második felvonulás tulajdonképpen a Balaton környékének legnagyobb veteránautó versenyének, a X. Balaton Classicnak bevezetője lesz. 120 különleges veteránautó és youngtimer áll rajthoz, hogy a hazai és külföldi csapatok teljesíthessék a közel 250 km-es távot. (A rendezvény részletes programja a Kálmán Imre Kulturális Központ honlapján érhető el: www.kulturkozpont-siofok.hu/balatoniszezonnyito)

Az internetre író emberek sérelmezték, hogy a város rendezvényei elszakadnak a tóparttól, miközben a Nemzeti Regattát meg lehet rendezni a hajóállomáson. Dr. Lengyel Róbert, a város polgármestere erre így válaszolt:

„Eddig két rendezvénynek, a Pünkösdi Szezonnyitónak, valamint a Bor és Kenyér Ünnepének volt helyszíne a hajóállomás környéke, a többi eseményt egyébként is a Fő téren tartották a szervezők. Alapvetően fontosnak tartjuk a part közelségét, és természetesen örömünkre szolgálna, ha minél többször meg tudnánk mutatni az idelátogatóknak, hogy milyen csodálatos a Balaton, de sajnos ezt nem minden alkalommal tehetjük meg.”

Egy rendezvény szervezése elég összetett dolog: több ezres tömeget mozgatnak meg ilyenkor, így a munkának a szórakoztatás mellett igen fontos eleme a biztonság fenntartása is. Sajnos az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az időjárás egyre szélsőségesebb, amely a part közelében még inkább érezteti a hatását. Ezzel kapcsolatban fejtette ki véleményét a Kálmán Imre Kulturális Központ vezetője is:

„Tavaly emiatt maguk a kereskedők (a Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesület vezetőségével egyeztetve) fordultak hozzám, és kérték, hogy a várható kedvezőtlen időjárás miatta ne a parton, hanem a Fő téren tartsuk meg az amúgy már hajóállomáson előkészített Szezonnyitót. A kulturális központ plusz költségek vállalása árán teljesítette mindezt, melyet nem számlázott tovább a kereskedőknek.”

Az igazgató asszony is úgy gondolta, hogy vihar esetén a Fő téren kulturált körülményeket lehet teremteni egy ilyen nagyszabású esemény számára, nem beszélve arról, hogy a biztonsági követelményeknek is könnyebben meg lehet felelni. A kereskedők számára is adott az ideális környezet az árusításra.

A döntést az is alátámasztotta, hogy az intézményvezető szakértői véleményt kért a hajóállomás melletti rendezvényterületről biztonságosság szempontjából. Ebből kiderült, hogy a jelenlegi körülmények nem megfelelőek. Szükség lenne a terület megfelelő áramellátásának fejlesztésére a hibamentes szolgáltatás garantálásához és a biztonságosabbá tételéhez. Ameddig ez nem történik meg, a város nem tervez a helyszínen nagyszabású rendezvényeket.

Dr. Lengyel Róbert szerint jelenleg a Fő téren sokkal kulturáltabb környezetben, nem csak a gödör területére korlátozódva lehet rendezvényeket lebonyolítani, a város minősített közművelődési intézményének szomszédságában. Ezzel a helyzettel élve, idén a nagyobb rendezvények kezdetekor mindig valamilyen kiállítás megnyitóra is invitálja a város a látogatókat. A pünkösdi eseményen például balatoni festők tárlata nyílik a Helyi Érték Egyesület szervezésében.

Mivel a városvezetés számára fontos a Balaton, ezért természetesen a probléma megoldására törekednek a jövőben. A város egy ötletpályázatot írt ki a közelmúltban Siófok központi üdülőterületének komplex fejlesztésére, amelynek a Rózsakert és környéke is része. A témával foglalkozó munkacsoport június elején kezdi meg a munkát.


MI A VÉLEMÉNYE?