Ne dőljön be a telefonos csalóknak

Ne dőljön be a telefonos csalóknak

2017.05.17.
Hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává, fogadják meg tanácsainkat és NE DŐLJENEK BE A CSALÓKNAK!

A telefonos csalók sajnos bármikor, bárkire lecsaphatnak. A jellemzően ismeretlen számról barátságos hangon bejelentkező telefonálók valamely mobilszolgáltató, vagy nem létező szerencsejáték szervező cég nevében hívják a későbbi áldozatokat és örömmel értesítik őket, hogy nagyobb összeget nyertek. A pénzhez jutás feltétele mindössze annyi, hogy a csaló által megjelölt telefonszámra pénzt kell feltölteni.

 

• Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez ilyen nyereményjátékokat, akcióik a szolgáltatásaikkal összefüggő kedvezményekkel kapcsolatosak.

• A hivatalos szerencsejáték szervező cégek sem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat.

•  Ne adják meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adataikat, ne utaljanak, ne töltsenek fel pénzt ismeretlen által megjelölt telefonszámokra.

• Amennyiben ilyen hívást kapnak, kérjék meg a hívót, hogy később hívja vissza Önöket, addig a mobilszolgáltatók ingyenes ügyfélszolgálati számán ellenőrizzék, hogy van-e ilyen akció az adott szolgáltatónál. Valószínűleg nem lesz visszahívás!

• Mindenképpen jegyezzék fel a csaló hívó által bemondott nevet, az általa használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat, mellyel segítik a rendőrség felderítő munkáját.

• Ne kövesse a csalók utasításait! Jegyezze fel a hívás időpontját, majd azonnal tegyél bejelentést az ingyenesen hívható 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Forrás: police.hu


MI A VÉLEMÉNYE?