Víz Világnapi Konferenciát rendez a BFT Siófokon

Víz Világnapi Konferenciát rendez a BFT Siófokon

2017.03.20.

Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban címmel nyilvános rendezvényt szervezett a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) március 21-ére Siófokon. Az eseményen szakemberek tartanak előadást a kiemelt üdülőrégiót, illetve a Balatont érintő aktuális kérdésekről a Víz Világnapja apropóján.

A vízminőség és vízbiztonság stratégiai fejlesztési iránynak számít a tavaly év végén megszületett, 367 milliárd forintos balatoni kormányhatározatban is.

A balatoni tájat meghatározzák a mindenkori kormányzati és szakmai törekvések, a helyi fejlesztéspolitikák, illetve ezek hiánya. A vélt vagy valós gazdasági és társadalmi igények mögött gyakran háttérbe szorul a természeti értékkel való gazdálkodás felelőssége. A turizmus fejlődésével és a klímaváltozás hatásaival párhuzamosan növekvő környezeti érzékenység újabb és újabb kihívások elé állította a tóval kapcso­latos fejlesztéspolitikák alkotóit, megvalósítóit.

A balatoni táj és parti sáv szakszerű kezelése összetett feladat. Vízvédelmi, élőhelyvédelmi, nádgazdálkodási, tájkép-megőrzési célok és intézkedések mellett megje­lennek a közösségi és turisztikai fejlesztések igényei is. A vízparti táj kezelésének alapfeladata, hogy miképp lehetne feloldani a természet/környezet jó ökológiai állapotban tartása és az emberek vízhasználati igénye között fennálló ellentéteket.

A rendezvény célja, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak, tájékoztatást kapjanak a Balaton vízkészletének változásáról, ökológiai állapotának jelenlegi helyzetéről, a tó mederével kapcsolatos legújabb vizsgálatok eredményeiről, partvédőművekről, vízpart-rehabilitációról, a tervezett fejlesztésekről, beruházásokról.

Forrás: siofok.hu


MI A VÉLEMÉNYE?