Ma tizenkét éve szűnt meg a kötelező sorkatonai szolgálat

Ma tizenkét éve szűnt meg a kötelező sorkatonai szolgálat

2016.11.03.

12 évvel ezelőtt, ezen a napon 2004. november 3-án Magyarországon megszűnt a sorkatonai szolgálat. Sokaknak mond valamit e hír alapja, és sajnos vagy sem ezt mindenki döntse el saját maga, sokaknak már semmit sem mond. Egy biztos, hogy egy olyan szakasz végére tettek akkor pontot, mely annyi és annyi ember életére volt kihatással, hogy azt számokban ma már kifejezni is nehéz. Az, hogy végérvényesen tették e pontot a történet végére vagy sem, majd a jövő megmondja. Rengeteg emlék, akár élethosszig tartó barátság az mely maradt azok után, az akkor olyan véresnek és nehéznek tűnő hónapok, évek után. Ma már persze azok kik ezeket megélték, csak az idő olyan kegyes fátylán keresztül látják a történetek alapjait, a hivatásos vagy sorállományú elv vagy bajtársak okozta kínzó vagy éppen humoros perceket, órákat, történeteket. A rengeteg alaki képzés, a gyakorlások, a konyhai szolgálatok, a közös nevetések és ennek következményeként megkapott közös büntetés  mind mind már a múlté. Egy szép múlté.

a_negy_pancelos_es_a_kutya

A katonaság mindig is férfias dolog volt. Legyen az akár hivatásszerűen akár pedig kötelezően választott. A hazai filmipar is megemlékezett felejthetetlen sorozatokkal és színészeink által megformált arcokkal, jelenetekkel ezen éveinkről melyet ifjú korunkban meg illetve átélhettünk. Az, hogy erre a rendszerre, ma lenne e szüksége a kor fiataljainak, a válaszok akárcsak a vélemények elég sokrétűek. Akik megjárták a hadak eme útját azt vallják igenis szükséges lenne, a szülők s leginkább a kedves mamák persze ennek az ellentétét próbálják bizonygatni. Pedig, ha lenne ma is sorállomány valószínűleg sokkal könnyebben küzdhetnénk meg korunk új inváziójával a migrációs válsággal. Legalább is a létszámot tekintve a helyzet könnyedebb lenne, de megmerem kockáztatni, hogy a sorállományú határvadász századok képzettségüket tekintve méltó szereplői lehetnének  ugyanúgy a helyzet megoldásának, akárcsak a híres katonai mélységi felderítő századok. Melyekhez ha sorállományúként bekerült az ember fia, igenis büszkén viselte az egyenruhát vagy a gyakorlót. Természetesen a sorállomány többi tagja is ugyanolyan fontos szereplője volt a hazai honvédelemnek, így e megemlékező sorok hozzájuk is szólnak.

11947543_1511308245828069_37818929528071554_n

A rengeteg katonai szleng még ma is átjárja azon emberek beszédét, akik bent töltötték fiatalságuk éveit, akárcsak az a mások számára megmagyarázhatatlan érzés, amit a bagarol, a kanálgép vagy épp az ultra látványa ad.

1781986_311155085707280_3468034176306065820_n

Természetesen még sorolhatnánk azokat amik e képzeletbeli listára felférnének, de erre inkább olvasóinkat kérjük meg. Kommentben kérjük írják le mit jelentett számukra az ott töltött idő és mi az, ami a felsorolásba Önök által kerülhet. Köszönjük. Erőt, egészséget!!!!

És emlékezzünk meg azokról is, akik hősiesen végezték a feladatukat sorállományú katonaként, de életükkel fizettek érte, így ma már sajnos nem lehetnek közöttünk. 

Gyaszgyertya-e1445931493732

 

 


MI A VÉLEMÉNYE?