Jubileumi év a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban

Jubileumi év a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban

2016.01.06.

Az idei évben tematikus rendezvénysorozat keretében mutatják be a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár elmúlt másfél évtizedét, amelyet már új épületében töltött az intézmény. A jubileumi évre az elmúlt csaknem százötven év helyi időjárását dokumentáló adatbázissal is kibővítették a könyvtár elektronikus szolgáltatásait – tájékoztatta az intézmény igazgatója kedden az MTI-t.

Czupi Gyula elmondta: az 1800-as évekre visszanyúló meteorológiai adatok számítógépes feldolgozását Varga Géza, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa végezte el. Az internetes gyűjteményben (nagykanizsaidojarastortenet.nagykar.hu) 1873-ig visszamenőleg szinte valamennyi jellemző adat megtalálható: nyomon követhető, hogy az adott évben melyik volt a legmelegebb és melyik a leghidegebb nap, mennyi eső – vagy éppen hó – esett, mennyire volt szélsőséges az időjárás. A történeti visszatekintés mellett bemutatják az időjárás változatosságát, sokszínűségét, amelyből például a klímaváltozással kapcsolatos következtetetések is kiolvashatók.
Az igazgató arról is beszámolt, hogy az idei év jelmondata a “2016 – az új könyvtárba járunk már 15 éve” lesz. Az 1951. májusában megalapított közkönyvtár – mint a szlogen is jelzi – 2001-ben költözött új épületbe. A jubileumi évben felidézik az elmúlt tizenöt év történéseit, bemutatják, hogy az évek során a “könyvtárpalotában” milyen tevékenységekkel bővült a szolgáltatás.
Az igazgató kiemelte: a történeti visszatekintésben fontos szerepet kap, hogyan változott a könyvtár használata az elmúlt másfél évtizedben, hogyan jelent meg a számítógépes kölcsönzés. Tematikus előadáson elevenítik fel az elektronikus adathordozók – többek közt a videó, majd a CD-ROM – megjelenését a könyvtárban – tette hozzá Czupi Gyula.
Mint fogalmazott, a kezdetekben “iszonyatos” fénymásoló-kapacitásra volt szükség. Hosszú időbe telt, míg az olvasókat rá tudták beszélni, hogy térjenek át a szkennelésre, a dokumentumok digitalizálására. A funkcióváltozások miatt meg kellett újítani a tereket is: úgynevezett “lego” könyvtárat alakítottak ki, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsan és könnyen mozgatható bútorokkal rendezték be az épületet – idézte fel.
A modern könyvtár egyik fontos funkciója, hogy megtanítsák az olvasókat a szolgáltatások, az internet, a katalógusok használatára is – mondta összegzésként.

 


MI A VÉLEMÉNYE?