Megtámadták a zákányi ovit és dolgozóit a jócselekedetért.

Megtámadták a zákányi ovit és dolgozóit a jócselekedetért.

2015.10.08.

12062761_1020911544618206_1048374409_o

A napokban bejárta a magyar sajtót a hír, mely szerint egy somogyi kis településen ami a migrációs nyomás által leginkább érintett, a helyi óvoda munkatársai a kicsiket kivitték a határzárnál szolgálatot ellátó honvédekhez, és a kicsik által készített jókívánságokat, rajzokat is átadták a helyszínen lévő katonáknak. Persze mondhatnák rá, hogy ez egy ügyes kis húzás az óvónők részéről arra, hogy militáns gondolatokat plántáljanak a gyermekek fejébe, de ezt nem lehet így ennyire egyértelműen kikiáltani. Illetve de, ki lehet csak nem biztos, hogy fedné azt a valóságot mint ami a kis magyar mindennapokban jelen van e somogyi kistelepülésen. De képzeljék vannak akik ezt mondják. Sőt ettől jóval tovább mennek, hiszen együttes erővel eme gondolataikat szóba és írásba is foglalták melyet később panasz formájában el is juttattak a számukra megfelelő illetékességgel bíró hivataloknak, tisztségviselőknek. Történt ugyanis, hogy a baloldalibb gondolkodásmódjáról ismertté vált  Társaság a Szabadságjogokért szervezet az Eötvös Károly Intézet-tel (EKINT) karöltve panasszal fordult az óvoda fenntartójához, az ombudsmanhoz, és az oktatási jogok biztosához. A partnerek azzal való hivatkozásra tették jogi lépésüket, hogy az óvoda akciója megsértette a gyerekek és szülők emberi méltóságát és lelkiismereti szabadságát.

Bővebben kifejtve, ha elsőre úgy érzik nem jól látnak, olvasnak esetlegesen a szövegértési képességükben kezdenek kételkedni, a szervezetek az alábbiakat sérelmezik:

A katonáknál tett látogatás a híradások tanulsága szerint a menekülthelyzet kapcsán a katonák alkalmazásának szükségességét, a militáns „megoldásokat” népszerűsítette óvodáskorú gyerekeknek. A szülők kizárólagos joga azonban eldönteni, hogy a békés megoldásokat, vagy a katonai konfliktuskezelést, életformát népszerűsítő nevelésben részesítik-e gyermekeiket – önkormányzati óvoda ebbe nem avatkozhat bele. Ráadásul a gyerekek személyiségi jogai azzal is sérülhettek, ha róluk szülői hozzájárulás nélkül felvételeket készítettek és tettek közzé a sajtóban és a közösségi médiában.

Az akcióval egyet nem értő szülők ráadásul tiltakozni sem tudnak: az érintett, alig ezer fős településen egyetlen óvoda működik, a gyermekeket konfliktus esetén nincs hová vinni. Ebben a helyzetben tehát lényegében kizárt, hogy az érintett gyermekek szülei közül bárki, még ha sértve is érzi jogait, panasszal lépjen fel az óvodával szemben.

Na erre varrjanak gombot. A kistelepülésen működő óvoda dolgozói jelenlegi információink alapján a társaságok jogi panaszával szemben a következő okok miatt vitték ki a kisgyerekeket:

A kicsik a faluban élve nap mint nap találkoznak a menekültekkel, látványukkal szembesülnek ugyanúgy mint a határzárnál szolgálatot teljesítő honvédekkel, rendőrökkel sőt látják a munkálatokban résztvevő önkénteseket is. Ha tehát a feltételezés szerint lelkük sérül a honvédek láttán akkor mi a helyzet a migránsok láttán, kérdhetik joggal. Megnyugtatjuk Önöket, időnként hasonló témában a budapesti lakosságnál is fel- fel merül a kérdés mi a jobb a fejlődő gyerekek szellemének, ha mit látnak vagy sem látják.

A kistelepülésen szolgálatot ellátó katonák között ugyanúgy vannak családapák akik távol házuktól, otthonuktól de legfőképpen szeretett családjuktól teszik a rájuk rótt feladatukat és igen jól esik nekik az, ha gyerekek is meglátogatják Őket és szerény de szívből jövő módjukon látják el katonáinkat sajátságos pénzben nem kifejezhető ellenben lelkileg hatalmas értékkel rendelkező ajándékaikkal. Mivel nincs pénzbeli értéke így a törvényi tiltás hatálya alá sem esik. A pénzbeli értékkel bíró ajándékokat törvényileg a rendőrök, bv alkalmazottak, katasztrófavédelmi munkatársak és a honvédek sem fogadhatják el elvileg a rendelkező törvények miatt- szerk-.  A sokak szimpátiáját- és nem csak az érintett szolgálatot ellátó katonákra gondolunk- kiváltó eset azt gondoltuk, gondolhattuk nem fog ilyen irányba fordulni, mint ahova a TASZ fordította.  Az, hogy amióta a panasztétel megtörtént az említett óvoda érintett dolgozóinak mit kell kiállniuk, arra nincs szó és fogalom sem. Az, hogy Ők nem szerettek volna mást mint azt, hogy a gyerekek lássák a helyzetet és embertársaiknak a nehéz pillanatokban segíteni egy eleddig szokatlan vagy inkább fogalmazzuk így elfeledett módon, afelől a társadalom nagy részének nincs kétsége. Vélelmezzük azt is , hogy a baloldali gondolkodású állampolgárok is belátják ez amire a TASZ és az EKINT hivatkozik nem más, mint annak a bizonyos szőrszálnak a hasogatása. Az, hogy ez mennyire ízléses vagy sem, mindenki döntse el maga. Már látható, hiszen egyesek vizionálják a képet az összefüggés terén, a hazánkban 40 évig ideiglenesen állomásozó orosz katonák kényszerű ünneplése és a zákányi ovisok szívecskés zászló lobogtatása között. No comment.

Egy biztos, itt az idő és színt kell vallania mindenkinek arra, hogy milyen megoldás mellé áll a menekült kérdésben. Lehet, hogy hiba volt valamelyest, gyereknevelési szempontból a kicsik sétája, de ez nem ok arra, hogy embereket, nevelőket- dadust és óvónőt- tegyenek tönkre rágalmakkal, melyek a panasztétel állítólagos hatására következtek be. A panasztételt választók vajon utána jártak annak, hogy eme számukra elítélendő cselekedet mennyire volt építő jellegű a katonáknál? A kistelepülést ismerő informátorunk szerint a panaszban foglalt hivatkozás azért is helytelen, mert a szülők egyöntetűen kiálltak az óvodai kirándulás mellet, így az a vélt félelem mely szerint a szülők kész helyzet elé lettek állítva és a nemtetszés esetén egyéb óvodai intézményt kell választaniuk már itt eltér a valóságban tapasztalható helyzettől. Mellékesen megjegyezte informátorunk, hogy a szomszédos óvodai intézmény megközelítőleg 6 kilométer távolságban van, tehát ha valaki a vélt vagy valós sérelem miatt gyermekét másik intézetbe szeretné átíratni annak földrajzi és távolságbeli akadálya nem lenne.

Ámbár lehet, hogy a katonás rend, fegyelem,  sorakozó tényleg megtörte a kicsik lelkét, nyugalmát!

12060116_1020911564618204_1089029576_o

 

Kíváncsian várjuk a történet folytatását, a hivatalok válaszát, vizsgálataik eredményét.

forrás:propeller.hu


MI A VÉLEMÉNYE?